Zapošljavanje i socijalna uključenost slijepih osoba

lenta-1024x400

Danas se nerijetko može čuti izjava: „Danas svi teško ili nikako ne pronalaze posao, što onda očekuju osobe s invaliditetom?“ Ovakve rečenice, bile one tihi unutarnji glas ili izgovorene, razotkrivaju pravi opseg opasnosti od nejednakog tretmana, segregacije i diskriminacije osoba s invaliditetom, uključujući i osobe s oštećenjem vida. Naime, pravo na rad temeljno je ljudsko pravo i kao takvo ne može se u većoj ili manjoj mjeri dodijeliti određenoj društvenoj kategoriji. Budući da kao osnovno ljudsko pravo pripada svakom čovjeku bez iznimke, jasno nam je da je ovakvo razmišljanje samo pokušaj racionaliziranja i opravdanja duboko nepravednih društvenih trendova te je kao takvo diskriminirajuće i neprihvatljivo. Mnogi poslodavci gaje predrasude o slabijem radnom potencijalu ove populacije ili neutemeljena uvjerenja o njihovom čestom pobolijevanju i izostajanju s posla u odnosu na druge zaposlenike. Posljedica spomenutih predrasuda jest porazna činjenica da su osobe s oštećenjem vida iz perspektive poslodavaca pri dnu ljestvice poželjnih radnika te se nalaze među najteže zapošljavanom populacijom čak i unutar skupine osoba s invaliditetom.

Većina slijepih osoba bavi se predviđenim zanimanjima poput telefonista, masera i fizioterapeuta..

Udruga slijepih Ogulin želi svojim članovima pružiti što veću socijalnu uključenost putem projekta kojeg financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, gdje uz pomoć videćeg pratitelja, članove uključuje u razne kulturne i obrazovne aktivnosti, ali i pruža pomoć videćeg pratitelja prilikom odlaska na liječničke preglede, trgovinu, banku i sl.. Ukupna vrijednost projekta iznosi 487.920,00 kn, u trajanju od 24 mj, tj. 08.01.2020.-08.01.2022.

Za više informacija o Eu fondovima, posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU www.strukturnifondovi.hr , www.esf.hr .
(Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge slijepih Ogulin).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.