VAŽNOST VIDEĆEG PRATITELJA

Sljepoća je uvijek bila i biti će teška invalidnost, te je stoga neophodno konstantno pratiti specifične potrebe i probleme slijepih. Slijepa osoba u nekim situacijama svakodnevnoga života, u kojima osobe koje nemaju oštećenje vida nemaju nikakvih specifičnih potreba, mora plaćati za pomoć. Neophodno joj je potrošiti puno više novaca za svakodnevne kućanske aktivnosti, kao što su: jednostavni kućanski poslovi – pranje i čišćenje po kući, peglanje, kuhanje, te sitni kućni popravci koje svakodnevno obavljamo, a da toga nismo ni svjesni, a slijepa osoba mora zatražiti pomoć druge osobe i nerijetko za to i platiti. Također je neophodna pomoć u odlasku u banku, poštu, kupovinu i sl. Pogotovo je videća pomoć neophodna kad je riječ o nekim većim kupovinama, kao što su kupovina odjeće, obuće, kućanskih aparata i sl. U takvim situacijama slijepa osoba ne može funkcionirati bez pomoći nekoga tko vidi. Kako su to svakidašnje situacije nije uvijek moguće samo zamoliti za pomoć, počesto se mora platiti nekoga tko bi takvu pomoć trebao pružiti (primjerice poznanik, susjed). Jedan od specifičnih problema s kojima se svakodnevno susreće slijepa osoba, a gdje je neophodna pomoć videćih je i kretanje. Jedan dio slijepih osoba, zbog različitih barijera, nije dovoljno samostalan u kretanju i neophodna im je svakodnevna pomoć videćih; bilo kao vodiča do određene lokacije, bilo kao prijevoza. Ali i slijepe osobe koje se izuzetno dobro samostalno kreću, dosta često trebaju pomoć kada odlaze na nove lokacije koje su im nepoznate.

Dana 14.02 djelatnice Udruge slijepih Ogulin sudjelovale su na sastanku o provedbi projekta „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II“

Sve aktivnosti financirane su od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 487.920,00 kn, dok je od strane EU sufinancirano također 487.920,00 kn.

Trajanje projekta: 08.01.2020.-08.01.2022.

Za više informacija o EU fondovima, molimo posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr.

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge slijepih Ogulin.

lenta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.