Što znači biti osoba od povjerenja osobi s oštećenjem vida?

http://www.udrugaslijepihogulin.hr/wp-content/uploads/2018/01/lenta.pngDa bi se pojasnilo što znači biti asistent/ videći pratitelj i istovremeno osoba od povjerenja, prije svega važno je razumjeti funkciju i ulogu osobe koja pruža podršku. U kontekstu pružanja potpore tijekom komunikacije, tumačenje funkcije i uloge asistenta/ videćeg pratitelja, potpuno je drugačije. U ovom području dimenzije su višeznačne i kompleksnije jer ne uključuju odnos i interakciju dvoje ljudi – asistenta/videćeg pratitelja i osobu s oštećenjem vida, već i druge osobe uključene u neposrednu interakciju i komunikaciju te socijalni kontekst u kojem se komunikacija odvija.
Odgovornost asistenta/videćeg pratitelja je velika jer mu je zadatak omogućiti slijepoj osobi što samostalnije uključivanje u žustru debatu poslovnog sastanka, prijateljski razgovor ili samo neobavezno ćaskanje. Osobi s oštećenjem vida važno je imati osobu od povjerenja jer ona doprinosi osjećaju sigurnosti i samopouzdanju tijekom komunikacije. Osoba od povjerenja trebala bi biti visoko etična osoba koja će iskreno i u potpunosti prenijeti sve vizualne informacije koje su važne za trenutnu komunikaciju s drugim videćim osobama, ali i sve druge informacije koje doprinose općoj informiranosti osobe s oštećenjem vida.
Za samog asistenta/videćeg pratitelja iznimno je važno da ima vještinu predočavanja detalja i značajki koje percipira putem vida i tumačenja trenutnog konteksta situacije, ponašanja i neverbalnih reakcija drugih osoba i svega drugoga što je u pojedinoj situaciji za osobu s oštećenjem vida važno. Pri tome, pružajući potporu, asistent/videći pratitelj ni u jednom trenutku ne smije uskratiti ključnu informaciju ili preuzeti inicijativu u komunikaciji.
Udruga slijepih Ogulin uz pomoć projekta kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, pruža svojim članovima potporu u različitim socijalnim aktivnostim, gdje se maksimalno posvećuju zbližavanju sa korisnikom i svijetom u kojem se sami ne snalaze najbolje. U tom slučaju videći pratitelj nastoji korisnika što više uključiti u razne socijalne aktivnosti, pružiti pomoć prijevoza do raznih ustanova ( (odlazak k liječniku, stomatologu, u ljekarnu, trgovinu, poštu, banku, Centar za socijalnu skrb, kulturno-zabavne institucije, općine, matični ured itd.), te ovisno o potrebi slijepe osobe – pružiti pomoć pri obavljanju administrativnih poslova slijepim osobama koji žive sami i nemaju obveznika uzdržavanja niti članova obitelji u bližoj okolici – čitanje (dokumenata, pošte, uputnica, doznaka, recepata, uputa za korištenje itd.) i pisanje po potrebi. Videći je pratitelj posebice koristan članovima koji stanuju u zabačenim dijelovima jer im se omogućuje realizacija obveza i potreba.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 465.120,00 kn, dok je sufinancirano od strane Eu također 465.120,00 kn. Trajanje projekta 27.11.2017.-27.11.2019.

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge slijepih Ogulin.

Za više informacija o EU fondovima, molimo posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr, www.esf.hr .

IMG-585b4584a8df2a8f53e7f4f0234ed83e-V      IMG-3ab0814732f02bc75ee95b6275de99c9-V

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.