Rekreacija i slobodno vrijeme slijepih i slabovidnih osoba

lenta-1024x400

Većina aktivnosti zahtijeva minimalnu prilagodbu kako bi u njoj mogle sudjelovati i osobe s oštećenjem vida, što je odlična prilika da se ostvari socijalna interakcija osoba s oštećenjem vida s osobama koje vide. Obitelj i prijatelji često nenamjerno upadnu u zamku i dopuste osobi s oštećenjem vida da se povuče iz vanjskog svijeta i provodi vrijeme uz radio, TV ili pretražuje internet. Sve su to odlični oblici zabave i provođenja vremena, ali ne smiju postati jedini način provođenja slobodnog vremena. Osobe kod kojih je oštećenje vida nastupilo u odrasloj dobi često se iznenade kada otkriju da i dalje mogu uživati u različitim oblicima zabave u kojima su i prije sudjelovale kao npr. ples, koncerti i sport. Slabovidne su osobe zadovoljnije od slijepih osoba time koliko su uključene u različite aktivnosti. Osobe kod kojih je oštećenje vida nastupilo u odrasloj dobi izjavljuju da imaju više prilika za rekreaciju od osoba kod kojih je oštećenje nastupilo u djetinjstvu. Slijepi muškarci češće se uključuju u rekreaciju i razne aktivnosti od slijepih žena. Neki od članova Udruge slijepih Ogulin, svoju ljubav prema sportu nastavili su, bez obzira na svoju slabovidnost i sljepoću.

Sportska postignuća članova Udruge slijepih Ogulin:

Miljenko Vučić, paraolimpijac u paraatletici, sportaš s invaliditetom

2015.g. Svijetske igre za slijepe i slabovidne, srebrna medalja, Seoul

2016.g. Europsko prvenstvo, srebrna medalja, Grosseto

2016.g. Paraolimpijada, 6 mjesto, Rio

2018.g. Europsko prvenstvo, brončana medalja, Berlin

  1. Svijetsko prvenstvo, srebrna medalja, Dubai

Ljerka Volf: Ženska kuglačka reprezentacija slijepih i slabovidnih

  • Nastupila u 1. kuglačkoj ligi slijepih i slabovidnih u Hrvatskoj
  • Nekoliko međunarodnih kuglačkih turnira, Kranj gdje je osvojila srebro u svojoj kategoriji
  • Nastup u Sarajevu, Banja Luka, također međunarodni turniri
  • Kruna Europsko 2017. u Zagrebu, ekipno zlato

Milan Špehar, trkač maratonac, kandidat za reprezentaciju

Udruga slijepih Ogulin svojim članovima sportašima kao i ostalim članovima pruža uslugu pratnje i pomoći, uslugu prijevoza te pomoć u ostalim socijalnim aktivnostima. Usluge su financirane od strane Europskog socijalnog fonda u iznosu od 487.920,00 kn u trajanju od 24 mjeseca, 08.01.2020.-08.01.2022.

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge slijepih Ogulin.

Za više informacija o EU fondovima, molimo posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr, www.esf.hr .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.