Oni “gledaju“ rukama

http://www.udrugaslijepihogulin.hr/wp-content/uploads/2018/01/lenta.png

Postoje brojni razlozi zbog kojih čovjek može zadobiti teško oštećenje vida ili čak potpuno oslijepiti. To se može dogoditi zbog raznih ozljeda i bolesti koje mogu uzrokovati oštećenja oka, vidnog živca ili mozga. Ljudi koji se suoče sa sljepoćom ili ozbiljnim oštećenjem vida u početku se obično ne mogu pomiriti s tim, te se bore s tugom i strahom. No mnogi se uspiju prilagoditi novim životnim okolnostima, pa žive sretnim i smislenim životom.
Istraživanja mehanizma neuroplastičnosti mozga pokazuju da uslijed raznih tjelesnih oštećenja u mozgu dolazi do strukturnih i funkcionalnih promjena. U jednom članku koji je objavljen u časopisu Scientific American piše: “Mnoštvo dokaza pokazuje kako mozak ima sposobnost reorganizacije. Kad ne može primati podražaje putem jednog osjetila, on se prilagodi i pojača funkciju drugih osjetila.”
Budući da slijepe osobe imaju izoštren sluh, pomoću zvukova mogu saznati puno toga o onome što ih okružuje, primjerice iz kojeg smjera dolazi neko vozilo, kolika je prostorija u kojoj se nalaze ili gdje su prepreke koje bi im se mogle naći na putu.
Prsti su moje oči, samo su neke riječi korisnika Udruge slijepih Ogulin… Osjetilo opipa ujedno omogućava slijepim osobama da čitaju publikacije objavljene na Brailleovom pismu.
Slijepi se mogu puno bolje snalaziti u prostoru kad se služe štapom. Kažu kako točno znaju gdje se nalaze jer im u orijentiranju pomažu druga osjetila, pamćenje i razni uzorci na pločniku koje razaznaju pomoću štapa.
Članovi Udruge slijepih Ogulin nesebično iskazuju zahvalnost koja im se pruža putem usluge videćeg pratitelja financiranog od strane Europske unije u iznosu od 465.120,00 kn iz Europskog socijalnog fonda, a ukupnog trajanja 24 mj. Uz pomoć videćeg pratitelja, članove se uključuje u razne kulturne i obrazovne aktivnosti ali i pratnju liječniku, trgovinu, te sve ostale institucije koje su u određenom trenutku potrebne.

Za više informacija o Eu fondovima, posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, www.strukturnifondovi.hr , www.esf.hr .
(Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge slijepih Ogulin.)

IMG-816368de8e5eb77c01aded03b3255679-V       IMG-6c382a0b4aebd3bc133dd02342fef121-V

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.