Izlet i druženje u Udruzi slijepih Ogulin

Danas smo imali lijepo druženje u Našoj Udruzi.

U goste su nam došle korisnice Anavite iz Karlovca , Marina Jambrošić, , Elena Mrkonja i Borka Brozić koje su stigle sa svojom videćom pratiteljicom Sandrom Milčić .

Nakon ugodnog i opuštenog druženja u našoj Udruzi gošće iz Karlovca te djelatnice Ana i Renata sa videćim pratiteljem uputili smo se na izlet do izvora Pećnik nakon čega smo otišli na izletište Kneja i vidikovac Pećnik sa kojeg se pruža veličanstven pogled na veći dio Ogulina .

Druženje i izlet smo zaključili u slastičarni u Ogulinu .

Drago nam je da smo bili domaćini ovom druženju i veselimo se novom druženju uskoro.

Provođenje programa KROZ ŽIVOT ZAJEDNO – početak 2024. godine

Provođenje programa KROZ ŽIVOT ZAJEDNO nastavljeno je u novoj 2024. godini i trajat će do 29. veljače 2024. , a odvija se kroz rad videćih pratitelja koji pružaju pratnju i prijevoz slijepim korisnicima koji su nesamostalni u kretanju prilikom odlazaka liječniku u ambulante opće prakse i bolnice unutar karlovačke županije, kod odlazaka u trgovinu, banku, pekaru, kod frizera te pratnju i prijevoz na događaje društvenog karaktera .

Donacija građanima u potrebi učenika i djelatnika Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana Ogulin

U ponedjeljak, 18. prosinca članovi Udruge slijepih Ogulin primili su donaciju živežnih namirnica i kućnih potrepština koju su osmislili i proveli učenici i djelatnici Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana u Ogulinu .

Ovom prigodom željeli bismo se zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovoj lijepoj humanitarnoj akciji u ime članova Udruge koji su primili donaciju te svih ostalih članova i djelatnika Udruge slijepih Ogulin .

Proslava Svete Lucije u Udruzi slijepih Ogulin

U srijedu, 13. prosinca , proslavili smo blagdan Svete Lucije, nebeske zaštitnice slijepih osoba te se nakon dužeg vremena okupio veći broj naših članova u ugodnom druženju i razgovoru uz mali domjenak .

Osim članova i djelatnika Udruge, pridružili su nam se župnik župe Svetog Križa u Ogulinu vlč. NIKOLA PRŠA koji nam je svima zaželio mir i blagoslov kroz ovo Božićno vrijeme te sve najbolje u novoj 2024. godini i gosp. DAMIR TURKALJ, profesor psihologije, koji nam je od lipnja ove godine suradnik u novom programu “OTVORENA VRATA” .

Nakon toga je uslijedio službeni dio, sjednice Skupštine i Izvršnog odbora Udruge u sklopu kojih je predsjednik Udruge gosp. MILJENKO VUČIĆ iznio pojedinosti u vezi novosti za naše članove vezano uz početak primjene novog Zakona o socijalnoj skrbi i načinu na koji se u sklopu tog Zakona mijenja dio financiranja rada Udruge te novosti u vezi isplata inkluzivnog dodatka za naše članove koji primaju neki oblik naknade za invaliditet preko Centra za socijalnu skrb .

Nakon službenog dijela , uslijedio je mali domjenak za naše članove koji su nakon dužeg vremena imali priliku za druženje .

Izlet sa članovima Udruge slijepih Ogulin

Dana 08.12.2023. godine naši mladi članovi Eugen Vlahinić i Milan Špehar otišli su na mali izlet sa videćim pratiteljem u blizini Plitvičkih jezera.

Kao naš domaćin i vodič Milan nam je dao ideju da odemo pogledati napuštenu vojno – zrakoplovnu bazu Željava u blizini Ličkog Petrovog Sela koja se nalazi nedaleko od Plitvičkih jezera .

Razgledali smo nekoliko starih avionskih pista koje su nekad služile kao poletno-sletne piste za vojne zrakoplove , a nakon toga pješice smo ušli u glavni tunel kako bismo ga pogledali iznutra .

Prošetali smo tunelom koji je zbilja impozantan, pogotovo kada se pogleda iznutra, a nakon toga smo razgledali glavnu atrakciju , napušteni američki vojni zrakoplov koji je postavljen na samom ulazu u napuštenu vojno – zrakoplovnu bazu Željava .

Na povratku smo kratko zastali u Drežnik Gradu , a nakon toga Milan nam je u mjestu Grabovac pokazao prekrasni kamp koji se sastoji od soba u obliku drvenih kućica, od kojih su neke sagrađene na stablima drveta.

20-ta godišnjica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

Dana 06. studenog 2023. na poziv Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kao dio zajedničkog tkanja podrške djelatnica Udruge slijepih Ogulin gđa. Adriana Bokulić Vučić prisustvovala je svečanosti 20-te godišnjice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva .

Zahvaljujemo Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva na mogućnosti tkanja zajedničke podrške i nadamo se daljnjem pruženom povjerenju .

Provođenje programa “Kroz život zajedno”

Provođenje 2. godine programa “Kroz život zajedno” započelo je 01. siječnja 2023. godine i prvi dio provođenja druge godine programa je dovršeno 31. srpnja 2023. godine.

Trenutno se provodi završni dio druge godine ovog programa čije provođenje je započelo 01. kolovoza 2023. godine, a završava 31. prosinca 2023. godine .

Provođenje ovog programa se odvija kroz rad videćih pratitelja koji korisnicima programa – slijepim osobama nesamostalnim u kretanju pružaju uslugu pratnje i prijevoza unutar karlovačke županije .

Aktivnosti programa “Otvorena vrata”

U tijeku je provođenje programa Otvorena vrata čija je prva godina provedbe započela 1. lipnja 2023. , a završava 31. svibnja 2024. godine.

Provodi se podjela tiflotehničkih pomagala našim članovima , a u sklopu ovog programa provodi se i psihološko savjetovanje članova koji pozdravaljaju ovu novost jer članovi Udruge slijepih Ogulin po prvi puta imaju mogućnost koristiti psihološku pomoć i savjetovanje stručne osobe .

Ovaj program financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Sadžaj ove web objave u isključivoj je odgovornosti Udruge slijepih Ogulin i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike .

Međunarodni dan bijelog štapa 2023. godine

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa posjetile su nas predstavnice Lions Club Frankopan karlovačke županije sa predsjednicom gđom. Majom Salopek te su u razgovoru sa predsjednikom Udruge slijepih Ogulin gosp. Miljenkom Vučićem upoznate sa načinom rada Udruge te problemima slijepih i slabovidnih osoba u Republici Hrvatskoj .

U kratkom i ugodnom druženju dogovorena je daljnja podrška Lions Club Frankopan kako bi se pomoglo radu Udruge slijepih Ogulin .

Provođenje 1. godine programa “Otvorena vrata”

Udruga slijepih Ogulin provodi prvu godinu novog trogodišnjeg programa “Otvorena vrata” za koji je potpisan ugovor sa Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike .

Provedba prve godine ovog programa je započela 01.06.2023. godine, a završava 31.05.2024. godine, a provođenje cjelokupnog trogodišnjeg programa je pod nazivom “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje od 2023. do 2025. godine.

Kroz provođenje ovog programa našim članovima osigurana su tiflotehnička pomagala koja nisu na listi pomagala HZZO – a te je osiguran mobilni tim koji se sastoji od psihologa, edukatora i voditelja za pružanje psihološkog savjetovanja članovima prema njihovim potrebama i edukator u svrhu prezentacije tiflotehničkih pomagala .

Ovaj program financira Ministarstvo rada , mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike .

Sadržaj ove web objave u isključivoj je odgovornosti Udruge slijepih Ogulin i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike .