Molimo pomozite slijepim i slabovidnim osobama u vrijeme pandemije!

lenta

Udruga slijepih Ogulin nesebnično pruža usluge svojim članovima kroz projekt “Budi uz mene”, a kojeg sufinancira Europski socijalni fond, u iznosu od 487.920,00 kn u trajanju od 24 mj, tj 08.01.2020.-08.01.2022.  Kroz projekt se korisnicima pruža usluga u raznim socijalnim aktivnostima, pomoć prijevoza do potrebnih ustanova, trgovima, pomoć oko raznih dokumenata, računa i ostalog

Mjere uvedene tijekom pandemije virusa COVID-19 otežale su život mnogim ljudima, posebno osobama iz osjetljivijih i ranjivih skupina društva: starijima i nemoćnima, kroničnim bolesnicima, osobama s invaliditetom i drugima.

Jedna od pogođenih skupina su slabovidne i slijepe osobe. U aktualnoj situaciji važno je ponuditi im pomoć i podršku. Uvidimo li da je u našoj blizini slabovidna ili slijepa osoba važno je da joj ponudimo pomoć, razgovjetno i dovoljno glasno, uz pridržavanje propisane distance (Oprostite, mogu li Vam kako pomoći?).

U aktualnoj situaciji slabovidnim i slijepim osobama otežano je je snalaženje u prostoru. Kako procijeniti jesu li dovoljno udaljeni od druge osobe? Kako da znaju gdje se nalazi dezinficijens? Kako da znaju što piše na vratima pošte/banke? Kada se mogu pomaknuti naprijed za vrijeme stajanja u redu?

Sasvim je u redu ljubazno upozoriti slabovidnu ili slijepu osobu na preporučenu distancu, pitati želi li da ju povedemo do vrata ili treba li neku drugu pomoć, omogućiti joj prvenstvo primanja usluge ili drugo.

Oni koji su zdraviji pozvani su biti uviđavni i strpljivi i pružiti pomoć i podršku onima koji su osjetljiviji po bilo kojoj osnovi.

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge slijepih Ogulin.

Za više informacija o EU fondovima, molimo posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr, www.esf.hr .

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.