“MOJE OČI”

„Moje oči“ – prvi projekt Udruge slijepih Ogulin koji je financiran novcem iz Europskoga socijalnog fonda

U rujnu 2017. godine Udruga slijepih Ogulin krenula je u pisanje i apliciranje prvoga svog projekta koji bi se financirao iz Europskog socijalnog fonda. Natječaj je bio objavljen na stranicama Ministarstva regionalnoga razvoja, a prijava i ocjena organizirana je preko Ministarstva demografije. Djelatnica Udruge Adriana Bokulić Vučić koja već provodi dva nacionalna projekta i ima iskustva u pisanju projekata, upustila se u pisanje ovoga prvog europskog projekta uz konzultacije s vanjskom suradnicom Anom Martinez.
Projekt „Moje oči“ odnosi se na razvoj osobne asistencije za potrebite članove Udruge, i nakon prijave, ubrzo smo doznali da je projekt prošao administrativnu provjeru i dobio ocjenu relevantnosti sto od sto.
Predsjednik Udruge slijepih Ogulin, Miljenko Vučić ne skriva zadovoljstvo ostvarenim jer su potpisom ugovora osigurana i dva nova radna mjesta na dvije godine, mjesto videćeg pratitelja i koordinatora videćeg pratitelja. Gospodin Vučić ističe da će nastaviti raditi na poboljšanju usluga članova Udruge slijepih Ogulin želeći modernizirati rad i unaprijediti kvalitetu života članova Udruge.
U manje od mjesec dana, novozaposleni su djelatnici sudjelovali u radu triju edukacija želeći što brže i uspješnije usvojiti potrebna znanja vezana za ostvarenje projekta Moje oči, ali i želeći omogućiti što kvalitetniju uslugu svim potrebitim članovima.
Tako su u prvom tjednu rada prisustvovali radionici koju je organizirala Razvojna agencija Karlovačke županije „KARLA“ za jedinice lokalne samouprave i javnopravna tijela s javnim ovlastima na temu pripreme projekata za sufinanciranje iz ESI fondova, prema metodologiji Upravljanja projektnim ciklusima. Cilj ove radionica bio je detaljnije informirati potencijalne prijavitelje o ciljevima i kriterijima Poziva te procedurama za prijavu i postupak dodjele bespovratnih sredstava u otvorenim postupcima dodjele bespovratnih sredstava.
Zaposlenici su prisustvovali i edukaciji za videće pratitelje, koji su zaposleni u sklopu Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.“ Europskoga socijalnog fonda. Program videćeg pratitelja financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Edukacija je obuhvaćala nekoliko cjelina: Prava osoba s oštećenjem vida, predrasude prema osobama s oštećenjem vida, demonstracija upotrebe tiflotehničkih pomagala, i kao najznačajniji dio, zaposlenice su istaknule uvježbavanje pristupa i vođenja slijepih osobe te simulaciju realnih situacija.

Dana 8. prosinca 2017. godine održana je radionica o provedbi projekata u sklopu Poziva za dostavu prijedloga “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom” koja je održana na adresi Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Tema radionice bila je provedba i ugovorne obveze korisnika projekta. Cilj je i toga projekta povećanje socijalne uključenosti i unapređenje kvalitete života slijepih osoba putem pružanja usluge videćeg pratitelja na području grada Ogulina i općina od posebne državne skrbi Tounja, Plaškog, Saborskog i Josipdola.
Projektom “Moje oči” svi članovi Udruge doprinose rastu zapošljavanja i jačanju socijalne kohezije u Hrvatskoj te prevenciji institucionalizacije odraslih osoba s invaliditetom. Ciljana skupina u projektu su slijepe osobe životne dobi od 18 do 65 godina.
Projektom Europske unije Moje oči Udruga će organizirati usluge koje doprinose socijalnom aktiviranju, druženju korisnika, kreativnom izražavanju te pružanju pomoći u kući korisnika koji žive sami u zabačenim mjestima, kao i pomoć korisnicima s težim stupnjem invaliditeta.
Vrijednost projekta: 465.120,00 kn
Sufinanciranje od strane EU: 465.120,00
Trajanje projekta: 27.11.2017.-27.11.2019.

Za više informacija o EU fondovima, molimo posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr

 

20171128_100625 24232095_1671017339604452_7150279034221940433_n    eu      lenta

 

                              

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.