GODIŠNJA SKUPŠTINA ,DAN BIJELOG ŠTAPA

Članovi Udruge slijepih  danas su, redovnom godišnjom skupštinom, obilježili Dan bijelog štapa. Obično se ona održavala na blagdan Sv. Lucije, ali je ta praksa sada promijenjena. Prema riječima predsjednika Udruge Miljenka Vučića, njihovo je članstvo uglavnom treće životne dobi, a trenutno provode nekoliko projekata. Članovi Skupštine prihvatili su plan rada i financijskog poslovanja za iduću godinu, a na kraju skupštine bilo je riječi o Danu bijelog štapa. Svakodnevni su problemi slijepih gotovo nezamislivi onima koji vide. Zbog rupa na cesti, različitih zapreka, prepunih tržnica, neprilagođenih prilaza državnim institucijama i ostalih zapreka kretanju i snalaženju, slijepe osobe trebaju stalnu pratnju osoba koje vide. U današnjem sve gušćem prometu, bijeli štap je pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu, ujedno je i prometni zaštitni znak slijepih osoba .Bijeli štap je zapravo produžena ruka slijepe osobe, sve što je izvan dosega štapa je opasnost za osobu i velika nepoznanica. Svoja iskustva je sa članovima podijelila Ljerka Wolf, koja je za sad jedina članica koja koristi bijeli štap, a najviše problema stvaraju joj vozači bicikla i romobila, koji prolaze velikom brzinom,a ne može ih se čuti. Zanimala se i zbog čega je stišan zvučni semafor u gradskom središtu.

Nakon nje, o svojim su iskustvima progovorili i ostali članovi, koje posebno smeta parkiranje nesavjesnih vozača na mjestu za invalide, te su istakli kako nedostaje senzibilnosti za osobe s invaliditetom.
No, nedostatak senzibilnosti nije pokazao bivši gradonačelnik Nikola Magdić, koji je bio poseban gost ove skupštine. Članovi Udruge slijepih i slabovidnih zahvalili su mu na svemu što je za njih učinio dok je bio na čelu grada, uručivši mu prigodan poklon.
U prilično emotivnom govoru Nikola Magdić pohvalio je rad udruge, sjetivši se i bivšeg predsjednika prof. Ivana Jurjevića, zaključivši da mu je drago što ga nisu zaboravili.

IMG_6982IMG_6989IMG_6990 IMG_6987IMG_6984 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.